De vigtigste livsstilsændringer

Det interessante er, at ret få forbedringer i kost og livsstil sædvanligvis giver væsentlig lindring, mere energi og øget velvære.

Selv ved alvorlige sygdomme kan få og enkle ændringer medvirke til helbredelse.

Her er først de fem vigtigste dele af en sund og helbredende livsstil kort beskrevet.

1. Spis sundt

De fleste mennesker opnår størst udbytte i forbindelse med forebyggelse og helbredelse ved at indføre en sund plantebaseret kost.

Ved alvorlige sygdomme gælder det især om, at kosten indeholder optimale mængder af alle gavnlige stoffer og færrest mulige skadelige stoffer.

Vi kan koge det hele ned til et enkelt grundlæggende kostråd, som er den type kost, vi stiler efter:

En varieret plantebaseret kost uden for mange overforarbejdede fødevarer.

Kosten bør suppleres med kosttilskud efter behov, men vi satser på, at alle næringsstoffer og andet godt så vidt muligt kommer fra kosten.

Ultra kort kan vi sige, at den bedste forebyggende og helbredende kost hovedsageligt består af:

  • rigelige mængder frugt og grønt
  • fuldkorn. Læs mere på fuldkornsprodukter.dk
  • bælgfrugter (bønner, ærter og linser)
  • nødder og frø.

Du kan naturligvis altid med fordel begrænse din indtagelse af de ting, som du godt ved ikke gavner dig (forarbejdet kød, slik, kager, chips osv.) samt for meget mættet fedt, sukker og salt. Men det er både sjovere og vigtigere i første omgang at fokusere på det, som du med fordel kan spise mere af, frem for de ting, som du nok helst bør undgå.

2. Sov godt

Søvn “genoplader batteriet” og giver kroppen ny energi, og det har stor betydning at sikre nok uforstyrret dyb søvn. Ikke mindst fordi:

de helbredende processer i kroppen er mest aktive under den dybe søvn.

Har du problemer med at få nok søvn eller nok god og dyb søvn, kan du gennemgå punkterne på denne side og vurdere, hvordan du kan forbedre dine søvnvaner.

3. Bevæg dig nok

På længere sigt har motion mange gavnlige virkninger — både på sundhed, velvære, humør og vægten.

Brugt rigtigt har daglige gåture en særlig vigtig funktion, fordi de giver nogle unikke muligheder, der kan være en stor hjælp, når du går i gang med at ændre vaner. Nogle af de vigtigste er, at gåture:

  • modvirker stress
  • får kreativiteten til at stige
  • har en positiv indvirkning på humøret
  • forbedrer regulering af blodsukker og hormoner.

Når du for alvor går i gang med at styrke kroppens selvhelbredende evner — hvor det ofte handler om at gennemføre større ændringer — har netop evnen til at finde gode løsninger stor betydning, og her kommer daglige gåture til sin ret.

Når stressen falder og kreativiteten stiger, som når du går i naturen, får du lettere ideer til, hvordan du kan indføre den nye livsstil, ideer til hvordan du klarer udfordringer, og du har tid til at gennemtænke, hvordan du lettere kan fastholde nye vaner i bestemte situationer, hvor det kan være svært osv.

Læs mere i artiklen: Gå og det går

4. Styr på stress og psykisk balance

Stress, frustrationer, nedtrykthed og andre negative påvirkninger fra sindet kan dræne dig for den energi og viljestyrke, du har brug for til at ændre indgroede dårlige vaner, og indføre en sundere livsstil. I tillæg til dette kan stress i sig selv — pga. de hormoner, der produceres under stress — svække kroppens helbredende evner.

Stress er ikke nødvendigvis dårlig i sig selv, og den behøver ikke at gå ud over din sundhed. Men langvarig kronisk stress kan være endog meget ødelæggende for helbredet samtidig med, at den kan gøre det sværere at gennemføre vigtige og nødvendige ændringer.

Når stressen stiger, falder selvkontrollen, og vi får sværere ved at ændre vaner eller fastholde en sund livsstil. I mange tilfælde vil stress og psykiske problemer også gå ud over søvnen, og når vi er trætte, har vi mindre lyst til at motionere osv. Det bliver let en ond cirkel.

Omvendt vil daglige gåture i naturen, god søvn og sund kost, som beskrevet ovenfor, være en stor hjælp til øget psykisk balance og mere styr på stress.

Et par metoder, som ofte kan være en god hjælp til at lære at reagere hensigtsmæssigt på stress eller komme i bedre psykisk balance, er:

  • Meditation, som beskrevet i artiklen: Meditation — hvor svært kan det være?
  • Såkaldt expressive writing (udtryksfuld skrivning) kan i nogle tilfælde være en god metode til at få sat oplevelser, følelser og tanker i perspektiv. Det er en metoder, hvor du beskriver dine dybeste tanker og følelser ved at skrive dem ned for dig selv. Læs artiklen: Skriv det ned. I nogle tilfælde og hos nogle mennesker kan det give en stærk følelse af befrielse.

Du kan sandsynligvis rimelig let lære at bruge disse metoder i et omfang, der gør en forskel.

5. Undgå rygning, for meget alkohol og unødvendig medicin

Få ting kan være mere skadelig for helbredet end rygning, for meget alkohol og risikabel medicin.

Medicin skal naturligvis nedtrappes i samråd med lægen — og kun når det er en relevant mulighed. Læs mere om nedtrapning af medicin her. Men hvis du ryger eller drikker for meget alkohol, kan du umiddelbart tage skridt til rygeophør eller nedsætte dit alkoholforbrug.

For rygere er det ofte en kæmpe udfordring af lægge tobakken på hylden, men rygning er en af de vaner, der går hårdest ud over helbredet. Der findes forskellige metoder, der kan hjælpe til rygestop.

Hvis du ryger, og kan se, at det er på tide at lægge vanen på hylden, kan du prøve at  kontakte stoplinien.dk og se, om du kan få hjælp derfra (de har hjulpet mange!).

Den bog, som nok har hjulpet flest med rygestop, er: Endelig ikke-ryger! – den lette vej til rygestop af Allen Carr. Bogen kan vist ikke længere købes, men du kan låne den på biblioteket.

For store mængder alkohol kan udgøre et lignende problem som rygning. De fleste, der drikker for meget (i mængder, der skaber afhængighed), vil fortælle dig, at de let kan lade være, men det viser sig alligevel ofte at være en kæmpe udfordring, når det kommer til stykket.

Min bog Kunsten at ændre vaner indeholder en række anvisninger og tips til, hvordan du ændrer vaner. Bogen er udsolgt, men kan købes som e-bog her, og du kan låne den på biblioteket.


Når syge mennesker får gennemført de nødvendige ændringer i kost, livsstil og livsvilkår, oplever de næsten altid væsentlig lindring eller bliver helt raske.

Du tænker nok, at det alt sammen lyder meget godt, men hvordan i alverden kommer jeg i gang med en sundere livsstil, som er til at holde ud, uden jeg behøver at give afkald på for meget?

Det helt store spørgsmål er da også, hvordan du på en overkommelig måde får ændret indgroede vaner i et omfang, der har størst chance for at give dig det resultat, du stiler efter.

Hvis du blot ønsker at tabe nogle få kilo, få lidt mere energi og forhindre diabetes, fordi det ligger til familien, er det forholdsvis let at indføre de moderate ændringer i din livstil, som vil give dig det resultat.

Men hvis du fx både har højt blodtryk, højt kolesteroltal, forstadier til diabetes, vejer 25 kilo for meget, lider af muskelsmerter, og er træt det meste af tiden, er det straks en væsentlig større udfordring at få gennemført og fastholdt de ændringer, som vil give dig de bedste chancer for at opnå et normalt blodtryk, normalt kolesteroltal, normalt blodsukker og den vægt, du ønsker.

Det er altid en udfordring, at ændre de indgroede vaner, som vi igennem årene har lært at holde så meget af. Det kan kræve opbakning, tid og tålmodighed, og det kræver måske også, at du lærer nogle tips og tricks, der gør det lettere.

Det er besværet værd — ikke mindst, hvis du allerede har problemer med helbredet.

Men hvorfor ikke blot gå i gang med det, du kan overskue og overkomme?

Det halve arbejde er gjort ved at tage en fast beslutning og få begyndt.

Ny livsstil — godt i gang

Det store problem er, hvordan du kommer i gang med ændringerne på en overkommelig måde. Det vender vi tilbage til.

Har du lidt svært ved at komme i gang, kan du prøve at gennemtænke din situation og din livsstil (fx på en lang gåtur i naturen!), og vælge at begynde med det, som umiddelbart virker mest overkommeligt, men som stadig er vigtig nok til at gøre en forskel. Det kunne fx være i første omgang at fokusere mest på sundere kost, bedre søvn og daglige gåture.

Hvis det hele alligevel virker uoverskueligt, eller du ikke ved, hvor du skal begynde, så begynd med to ændringer: Spis rigelige mængder frugt og grønt, og gør daglige gåture til en vane.

Disse ændringer kan vise sig at gøre hele forskellen, fordi de både i sig selv er sunde, og fordi de får dig i gang på en overkommelig måde, der kan bane vejen for flere vigtige ændringer.

Skriv en kommentar